Povara dreptului de a vota

Pentru mine dreptul (și obligația morală) de a vota a devenit o povară din ce în ce mai grea. Câți s-au luptat pentru acest drept, iar eu nu știu ce să fac cu el și s-ar putea să fie mulți ca mine (nu știu și, totuși, nu-mi doresc asta; prefer să fiu singura pentru că așa poate mai avem o șansă).

În turul doi din 2000, l-am votat pe Iliescu. Era primul meu vot și știu c-am avut emoții, că m-am documentat cu privire la importanța votului și i-am analizat pe candidați. Dar, am votat Iliescu pentru că mi-a fost mai frică de Vadim decât de tătuca. Am rămas cu un gust amar. Îmi pusesem atâtea speranțe. Visam cu ochii deschiși. Visam… Am votat de frică pentru un președinte în care nu am crezut, pe care nu mai vroiam să-l văd la conducere, care nu mă reprezenta.

La fel am visat în 2004, când l-am votat pe Băsescu. Eram studentă și-am stat la coadă ore bune, într-un hol îngust, cu lumină difuză și aer îmbâcsit. Am stat și-am votat. Am votat pentru un președinte în care nu mai cred (pe care l-am vrut demis, dar nu a fost să fie), pe care nu mai vreau să-l văd nici președinte, nici premier și nici măcar ministru pe undeva, care nu mă repezintă.

Acum am avut 14 candidați. Nu am avut încredere în nici unul. Am rămas cu doi: de unul mi-e silă, de altul mi-e frică.

Primul a sfidat cu nesimțire toate acuzațiile și dovezile legate de deja celebrul plagiat, și-a pus toate rudele, nașii, vecinii și mai știu eu pe cine în funcții cheie, a ieșit fruntaș în Moldova, dar n-a alocat un ban pentru a uni printr-o autostradă Estul de Vest și pentru a ne scăpa de sărăcia lucie de aici, le-a luat mințile amărâților c-un kilogram de făină și-un litru de ulei (nu numai el și nu numai în campania asta), a făcut și n-a făcut atâtea, iar pe 2 noiembrie a mai și încălcat dreptul a zeci, poate chiar sute de mii de români de a vota.

Al doilea e acuzat de trafic de copii, dar tace mâlc, are averi pe care nu le poate justifica (să nu-mi servească povestea cu banii făcuți din mediații că-l pun față în față cu sutele de mii de profesori care mai duc o normă acasă, după școală, și care n-au bani de achitat întreținerea la final de lună), are șase case, dar din câte citesc prin presă părinții lui stau în chirie, nu poate să rostească mai mult de cinci propoziții simple odată, dar e profesor (nu contează că-i de fizică și nici că are origini nemțești; este cetățean român și predă de trei decenii), are un oraș frumos, dar nu știu cât e meritul lui și cât meritul sibienilor.

Regert că le permitem mereu să răsară din nimic, le tolerăm prezența până când ne trezim că vor fotolii înalte și comode, ba-i mai și alegem, după care ne plângem soarta. Nu ne agităm niciodată înainte, nu spunem nimic, înghițim în sec și nici măcar în al 12-lea ceas nu ne trezim. De ce nu ne formăm politicienii de mici, iar la final să-i vedem că duc o luptă cât de cât cinstită?

Am libertatea să aleg. Am dreptul să aleg. Am acest drept de 14 încoace și, totuși, nu știu ce să fac cu el. M-am săturat să aleg un rău care-mi pare (la prima vedere) mai puțin rău. Nu mai vreau PSD la putere, m-am săturat de ei din ’90 încoace, dar nu mai vreau nici PDL (chit că se cheamă ACL, ABC, DEF sau cum mai vreți, tot ei rămân).

De fapt, m-am săturat să fie mereu aceiași oameni, să migreze periodic dintr-un partid în altul, să se scuipe în public, să ne arate toți cu degetul pentru că ai noștri nu știu să-și spele rufele în familie, să ne sărăcească și să ne vândă bucată cu bucată, să-și bată joc de noi, iar, la final, ei să rămână o mână de oameni, răsfirați în câteva formațiuni politice, dar prieteni toți între ei atâta timp cât mai au un ciolan de ros.

Nu cred în nici unul dintre cei doi rămași pe listele de vot din 16 noiembrie. Nu mi-l doresc pe nici unul. Și, totuși, am un drept pe care vreau să mi-l păstrez, pe care îmi doresc să-l merit și cu ajutorul căruia sper (din tot sufletul) să le ofer un viitor mai bun decât prezentul meu milioanelor de copii născuți și nenăscuți încă…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s